Cara Nak Masak Ikan Pekasam

Bila nak masak tu korang boleh cuci dulu ikan dan goreng dengan api perlahan. Dalam banyak-banyak ikan pekasam suka betul dengan ikan pekasam tenggiri atau ikan gelama.


Ini Cara Paling Senang Masak Ikan Pekasam Supaya Tak Hancur Sinaran Wanita

Sebelum itu ada saya terbaca di blog MamaAna serba sedikit bagaimana ikan pekasam itu dihasilkan.

. Biasanya memang beli je ikan pekasam bila rasa nak makan. Saja nak kongsi cara masak pekasam ikan ikan pekasam. Jadi hari ni sis nak share sikit cara paling senang nak masak ikan pekasam.

JOM CUBA IKAN PEKASAM CIK MANIS Memang meleleh air liur goreng. Ada orang tidak gemar meletakkan asam jawa atau asam keping kerana kadang-kala beras yang ditabur pada ikan itu sebenarnya pun sudah memasamkan ikan melalui cara penapaian. Imej via balitribunnews Pilih ikan yang anda ingin jadikannya sebagai ikan pekasam.

Potong kecil Pekasam Daging Merecik dan goreng sehingga masak. Sediakan balang dan taburkan sedikit garam kasar di dasar balang. CARA GORENG IKAN PEKASAM YANG BETUL.

Tak perlu masukkan dalam peti. Masukkan ikan pekasam dan goreng sehingga garing. Cara Masak Pekasam Ikan Keluarkan seekor pekasam ikan gelama.

Jadi hari ni sis nak share sikit cara paling senang nak masak ikan pekasam yang boleh korang semua buat. Rasanya kebanyakan surirumah masak cara yang sama. Mula-mula ikan di basuh di toskan kemudian di lumurkan dengan garam seluruh badannya di simpan 2 -3 hari pastikan airnya sentiasa di buangkan.

Kikis ikan dan asingkan berasnya. Bila one side tu dah garing baru korang terbalikkan supaya tak hancur. Bila nak makan tinggal goreng aje.

Ummi suka bawang banyak jadi Ummi ambil sebiji bawang besar dan potong mayang. Jangan basuh ikan tu. Jika tiada selera daging pekasam ni boleh membangkitkan selera makan anda.

Kalau anda nak tahu cara membuat daging pekasam anba boleh rujuk. Cara Cara Buat Daging Pekasam Guna Lebihan Nasi Sejuk Beras sangai dan tumbuk. Goreng ikan dengan api yang perlahan.

Biar sampai garing baru terbalikkan jangan kerap terbalikkan nanti hancur 2 kali cukup 4. Perap lagi berapa lama yang korang nak. Buat bersilih ganti sehingga selesai.

Tip goreng ikan pekasam 1. Langkah Mudah Untuk Buat Resep Pekasam Ikan Yang Tiada Dua Santap Keluarga Jadi Lebih Berkesan Mari Kita Masak Cara Buat Sendiri Ikan Pekasam Sedap Dan Terjamin Kebersihannya Akak Pesan Cara Memasak Bekasam Khas Palembang Youtube. Paling sedap dalam 2 minggu barulah rasa tu dah diserap dalam ikan.

Mesti ada ikanbiasa org guna ikan air tawar 2. Setelah ikan siap dibersihkan masukkan garam anggaran 1 kilo ikan seratus gm garam. Sangaikan beras sehingga bertukar perang di tumbuk kasar.

Ikan Pekasam di goreng secara hancur 1. Rasa dia tu sedap lain dari ikan yang lain. Buang sisik ikan sebab kita nak beras nanti melekat pada badan ikan.

Cara masak kailan daging pekasam. Biarkan beras yang melitupi badan ikan tu digoreng sekali. Jom cuba Alhamdulillah menjadi juga daging pekasam nih.

Cara buat ikan pekasam. Basuh dan bersihkan ikan dengan bersih cuci dengan limau nipis untuk hilangkan bau hanyir ikan. Ikan yang ditelah di simpan 2-3 hari di bersihkan semula.

Goreng ikan pekasam dengan api sederhana sampai masak atau garing tahap kegaringan terpulang kepada citarasa 3. Tak perlu dicuci ya. Basuh ikan lampam yang kita nak gunakan sebagai pekasam.

Ikan yang telah ditoskan digolek-golekkan dalam garam kasar dan juga beras yang telah dikisar lumat tadi. Gaul-gaul kemudian biarkan semalam dalam bekas tertutup. Masukkan air sikit dalam beras tadi dan gaulkan dengan ikan yang dah diperap dengan garam tadi.

Mancing tak dapat ikan pun tak kecewa sangat. Ini adalah step wajib. Bila ikan dah bersih perapkan dengan garam kasar.

Bawang merah bawang putih garam dan cabe rawit d ulek sampai halus. Panaskan olive oil nak pakai minyak masak biasa pun tak apa. Sama ada ikan puyu talapia sepat dan lain-lain ikan pun tiada masalah.

Apabila ikan dah garing angkat dan toskan. Cukup sekadar di luar tutup dengan penutup elakkan lalat. Asyik makan makanan biasa janak rasa makanan kampung pulak.

Kalau korang pergi memancing dan dapat ikan dalam jumlah yang agak banyak dan takde idea nak buat apa apa kata korang buat pekasam. Nak buat pekasam ni takdelah susah sangat ikut saja cara-cara yang diperturunkan di sini. Bila siap digoreng tumbuk atau kisar kasar beras tadi.

Haiguys kali ini saya akan memberikan resep cara memasak pekasam ikan. Resepi ikan goreng pekasam caramasakmu com pekasam aneka resepi mudah enak anim agro technology ikan pekasam resepi serta cara buat ikan pekasam paling senang wanista com askrie hishamuddin cara cara memasak ikan pekasam ikan pekasam resep masakan dan cara memasak asal usul cara pembuatan bekasam ikan info ogan komering ingin awet muda. Panaskan minyak sikit atau banyak ikut citarasa.

Ataupun bila balik kampung tu beli stok banyak-banyak. Goreng hirisan bawang besar dan cili cili merah atau cili api dengan lebihan minyak menggoreng ikan pekasam tadi. Saat memotong daging sapi menjadi lebih kecil pastikan untuk memotongnya berlawanan arah dengan serat ya.

Lebih-lebih lagi kalau pekasam lomah atau loma. Mana nak dapat ikan pekasam rangup sedap banyak dan murahasyik makan makanan biasa janak rasa.


Sedapnya Makan Ikan Pekasam Ni Cara Nak Goreng Agar Tak Hancur Barulah Elok Je Nampak Bila Dihidang Keluarga


6 Cara Buat Ikan Pekasam Mudah Dan Sedap Tak Perlu Beli Bidadari My


Ikan Pekasam Goreng Resepi Masakan Terbaik


Cara Cara Buat Ikan Pekasam Sedap Secara Homemade

Post a Comment

0 Comments

Ad Code